fbpx

Projekt 9: Reforma daňovej a colnej správy

Seriál textov k 30 rokom Centire

V roku 2004 sa zrodila myšlienka zásadnej reformy daňovej a colnej správy, ktorá priniesla významné zmeny vo fungovaní oboch inštitúcií. Na tomto ambicióznom projekte sme sa výrazne podieľali. Návrh vznikol v rámci procesného auditu Ministerstva financií SR a jej podriadených organizácií a následne sme sa podieľali na detailnej príprave tejto významnej reformy, ktorej cieľom bolo zefektívniť výber daní a ciel, zjednotiť riadenie a podporu oboch systémov a zvýšiť ich výkonnosť. Naši odborníci zohrali kľúčovú úlohu v úspešnom zlúčení týchto dvoch významných organizácií.

Intenzívna spolupráca troch inštitúcií

Reforma bola výsledkom sústredenej práce pomerne úzkej skupiny ľudí, ktorí pracovali na Ministerstve financií SR. Táto skupina nielenže prejavila výnimočnú odbornosť a profesionalitu, ale tiež ochotu uvažovať a konať inovatívne. Bolo to obdobie odvahy robiť veci inak a zavádzať nové myšlienky. Procesný audit bol dôkladný a odrážal nielen organizačný pohľad, ale aj precíznu metodiku. Chirurgicky presný prístup sa ukázal ako kľúčový pre úspešné nastavenie nových procesov.

Jedným z najzaujímavejších aspektov reformy boli rozdiely v prístupe daňových a colných úradníkov. Napriek rôznym pohľadom však všetky strany – colníci, daňoví pracovníci aj zástupcovia ministerstva – dokázali ťahať za jeden povraz. Všetci pochopili, že len spoločným úsilím môžu dosiahnuť ambiciózne ciele reformy.

Výsledky a zmeny

Jedným z hlavných cieľov bolo zlúčiť všetky jednotlivé funkcie oboch systémov. V praxi sa však ukázalo, že je výhodnejšie zlúčiť len riadenie a podporu, zatiaľ čo samotný výkon ostal oddelený. To umožnilo zachovať špecifické odborné znalosti oboch strán a sústrediť sa na zjednodušenie a zefektívnenie správy.

Reforma priniesla aj ďalšie významné zmeny. Umožnilo sa vykonávanie daňových kontrol aj mimo územnej príslušnosti daňového úradu, na ktorom kontrolóri pôsobili, čím sa dosiahlo, že tímy mohli byť flexibilne zvolené a riadené z centra. Zaviedlo sa rozdelenie správcov dane podľa „seniority“. To umožnilo efektívnejšie rozdelenie pracovných síl a špecializáciu. V minulosti každý správca dane musel riešiť všetky úlohy, bez ohľadu na ich náročnosť. Reforma umožnila rozdeliť správu na jednoduchšie a zložitejšie úlohy, čo prispelo k väčšej odbornej špecializácii pracovníkov.

Ďalším zásadným krokom bolo zoštíhlenie štruktúry daňových úradov. Miesto pôvodného členenia, v ktorom mal každý okres vlastný daňový úrad, sa jednotlivé okresné daňové úrady začlenili pod centrálny krajský daňový úrad. Tento krok nielenže zjednodušil administratívu, ale aj umožnil efektívnejšie využívanie personálnych a materiálnych zdrojov.

Reforma tiež zaviedla nové pravidlá pre dostupnosť daňových služieb a zrušila miestnu príslušnosť pre niektoré úkony, čo výrazne zlepšilo prístup daňovníkov k službám.

Projekt, ktorý trval do roku 2008, priniesol odporúčanie zefektívniť výber daní aj podporou nového informačného systému, keďže pôvodný už nestačil na nové výzvy.

Odkaz pre ďalšie reformy verejnej správy

Reformu ocenili nielen na Slovensku, ale stala sa inšpiráciou aj pre podobné projekty v Českej republike.

S odstupom času môžeme na túto reformu hľadieť ako na príklad odvážneho a inovatívneho prístupu k verejnej správe. Jej úspech je dôkazom, že správne vedenie, dôkladná príprava a ochota zmeniť veci dokážu priniesť dlhodobé pozitívne výsledky. Reforma daňovej a colnej správy bola veľkou inšpiráciou pre naše ďalšie projekty v oblasti verejnej správy. Je príkladom toho, že vo verejnej správe je možné realizovať komplexné zmeny veľkého rozsahu a že pri nich má reálnu pridanú hodnotu kvalitná konzultačná práca externého teamu.

Renáta Kiselicová

Managing Partner

Prihláste sa na odber noviniek

Podobné články